Even vragen aan: Jos Laus, kerkmusicus

"Ja, na de middelbare school, het Stanislas in Delft, ben ik naar het Kon. Conservatorium gegaan. Daar heb ik orgel, piano en koordirectie gestudeerd."

Wat vindt u mooier: gregoriaans of moderne Nederlandse stukken op tekst van Huub Oosterhuis?

"Dat is geen vraag. Waarmee ik niet wil zeggen dat alles wat er sinds de jaren zestig is gebeurd slecht is of geen kwaliteit heeft. Er zijn hele goede stukken van componisten als Bernard Huibers  en Antoine Oomen. Maar je hoort ook vaak matige muziek in katholieke kerken."

Waarom stapte u in 2004 over naar de Haagse Parkstraatkerk?

"De St. Jacobuskerk staat bekend om zijn goed verzorgde, traditionele liturgie. Het gregoriaans wordt er in ere gehouden. Bovendien bezit de kerk een groot orgel dat gebouwd is in de Franse romantische traditie. Het is heel geschikt voor muziek van bijvoorbeeld César Franck en Louis Vierne. Ik probeer overigens wel te voorkomen dat de muziek te dominant wordt. Koorzang en orgelspel moeten dienstbaar zijn aan de liturgie."

Hoe wordt het jubileum gevierd?

"Morgen voeren we tijdens de hoogmis van kwart over tien de Missa Te Deum Laudamus van Hendrik Andriessen uit en daarna is er een receptie. Verder geef ik op 14 november een orgelconcert met muziek van Buxtehude, Franck, Vierne en Messiaen."

Herman Rosenberg (Algemeen Dagblad AD, 31 oktober 2009)